Het gezelligste begin van de korte dagen
Cosy moments - By Spaas

Samen of alleen bakken heerlijk bakken op zondag

Wanneer je gezellig binnen zit op een regenachtige zondag en tijd hebt, zijn dit recepten die je makkelijk een namiddag bezighouden. Kinderen maak je hiermee nog eens extra gelukkig: zij zullen maar wat blij zijn om mee te helpen en de potten af te likken. Je kan het natuurlijk extra gezellig maken door een kaarsje aan te steken. Kies wel voor ‘gourmand’ geuren zoals vanille of citrus. Daar krijg je nog meer honger van!

Appel-yoghurttaart

Het verschil met klassieke appeltaarten is dat deze taart minder klef en zwaar smaakt omdat de boter vervangen wordt door olijfolie en yoghurt.

Wat heb je nodig?

  • 300 gr zelfrijzende bloem
  • 1kl bakpoeder
  • 1 pakje vanillesuiker
  • 2 koppen fijne suiker
  • 3 eieren
  • 1/3 kopje (olijf)olie
  • ¼ l (vanille)yoghurt
  • 4 appelen

Recept

  1. Schil drie appelen en snij het vruchtvlees in blokjes.
  2. Meng de zelfrijzende bloem met het bakpoeder, de vanillesuiker, de fijne suiker, de eieren, de olie, de yoghurt. Daarna voeg je de blokjes appel toe.
  3. Vet een bakvorm in en stort het beslag in de taartvorm. Versier de taart bovenaan met het versneden vruchtvlees van de vierde appel.
  4. Bak de taart 45 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C. Zet de oven uit en laat nog 10 minuten staan.

Je kan het natuurlijk extra gezellig maken door een kaarsje aan te steken. Kies wel voor ‘gourmand’ geuren zoals vanille of citrus. Daar krijg je nog meer honger van!

Gevulde soesjes

Voor 20 soesjes

  • 250 gr boter
  • ½ liter water
  • een snuifje zout
  • een eetlepel fijne suiker
  • 400 gr zelfrijzende bloem
  • 10 tot 12 eieren
  • Bloemsuiker


Voor de gele room

  • ½ liter melk
  • 1 vanillestokje of 2 zakjes vanillesuiker
  • 80 gr suiker
  • 3 volledige eieren + 2 eierdooiers80 gr maïzena
  • 80 gr suiker


Voor de chocoladesaus:

  • 100 gr chocolade
  • 10 cl melk

Recept

Recept voor de soesjes:

  1. Laat water, boter en zout kort koken in een pot op het vuur.
  2. Haal de pot van het vuur. Voeg daarna de bloem mondjesmaat toe en roer met een houten lepel. Zorg dat de ‘roux’ niet aan de bodem kleeft.
  3. Laat het mengsel een beetje afkoelen en voeg dan 1 voor 1 de eieren toe tot je een gladde, blinkende massa krijgt. Hoe meer lucht je in de deeg klopt, hoe lichter de soesjes worden. Laat het mengsel een half uur rusten.
  4. Beboter een bakplaat en bestuif lichtjes met bloem (of gebruik bakpapier). Verwarm de oven op 180°C.
  5. Neem een spuitzak met rond mondje (Ø 1 cm) en lepel het beslag er in. Spuit nu rondje toefjes op de bakplaat en laat voldoende ruimte tussen elk toefje.
  6. Bak de soesjes nu 20 à 30 minuten af in de oven. Na 25 minuten zet je de oven een beetje open (gebruik een houten lepel) zodat het vocht kan verdwijnen. Als je de soesjes niet voldoende droog bakt, gaan ze invallen wanneer je ze uit de oven haalt.

Recept voor de gele room:

  1. Breng melk en suiker aan de kook. Klop intussen de rest van de suiker, de eieren en de maïzena tot een smeuïge massa.
  2. Eens de melk kookt, haal je ze van het vuur en voeg je al roerend de eiermassa toe met een klopper tot het geheel stijf wordt. Laat nog even kort doorkoken.
  3. Laat de pudding afkoelen. Klop 80 gr room op en meng dit met een mixer tussen de pudding eens alles is afgekoeld.
  4. Vul nu de soesjes met de pudding en werk af met chocoladesaus (smelt 100 gr chocolade met 10 cl melk of room.

Wanneer je gezellig binnen zit op een regenachtige zondag en tijd hebt, zijn dit recepten die je makkelijk een namiddag bezighouden.

Clafoutis van chocolade en peren

Wat heb je nodig?

  • 1 blik peren op siroop. Wil je met verse peren werken, schil dan harde peren en laat deze een nacht weken in suikerwater (1/2 liter water met 200 gr suiker koken).
  • 45 cl volle melk
  • 100 gr pure chocolade
  • 3 hele eieren + 1 eierdooier
  • 180 gr fijne suiker
  • 60 gr gezeefde bloem
  • 50 gr boter
  • 50 gr zure room

Recept

  1. Laat de peren uitlekken en snij ze in kleine blokjes. Verbrijzel de chocolade in een kom en giet de verwarmde melk over de chocolade. Goed mengen tot een homogene massa.
  2. Doe intussen de eieren en de suiker in een kom en klop eventjes op voordat je de bloem toevoegt. Voeg tenslotte de chocolade massa toe.
  3. Giet de deeg nu in een vuurvaste ovenschaal en verdeel de stukjes peer. Plaats hier en daar kleine stukjes boter bovenop de deeg.
  4. Verwarm de oven op 200°C en zet de vorm 40 minuten in de oven. Eens de clafoutis uit de oven is, ziet hij eruit als een dikke pannenkoek. Laat afkoelen en snij in stukjes.

Tip voor de afwerking: meng de zure room met 4 druppels tabasco, een goede scheut peper en een zakje vanillesuiker. Plaats een mooi toefje room op de stukjes clafoutis en serveer.

Mini Boules de Berlin

Wat heb je nodig?

  • 500 gr bloem
  • 25 gr gist
  • 225 cl water
  • 1 ei
  • 40 gr suiker
  • een snuifje zout
  • 40 gr boter
  • Frituurolie

Recept

  1. Doe de bloem in een kom en maak een kuiltje in het midden. Los de gist eerst op in lauw water en giet samen met het ei en de suiker in het kuiltje.
  2. Strooi het zout aan de buitenkant van de deeg (niet in contact brengen met de gist) en kneed het deeg tot een gladde massa. Sluit de kom af en laat het deeg 15 minuten rijzen op een warme plaats.
  3. Rol worsten van het deeg en snij ze in kleine ronde delen. Laat de bolletjes nog een uur rijzen onder een keukenhanddoek.
  4. Verhit de frituurolie tot 180°C en de bolletjes voorzichtig in de olie voor 8 minuten (draai ze 4 keren om in die tijd). Laat ze afkoelen, snij doormidden en werk af met gele room en bloemsuiker.

Wil je donuts maken, maak je bolletjes dan wat groter en prik er in het midden een cirkel uit. Daarna kan je ze versieren met chocolade of suikerglazuur.

Rice Crispy koekjes

Wat heb je nodig?

  • 500 gr Rice Crispies
  • 250 gr marshmallow
  • 10 grote karamellen
  • 70 gr boter

Recept

  1. Bereidt vooraf 2 bakplaten voor die je insmeert met boter of met bakpapier bedekt.
  2. Smelt de marshmallows in een pot samen met wat boter op een zacht vuurtje. Blijf voortdurend roeren.
  3. Eens de marshmallow beginnen te smelten, voeg je de karamellen toe tot ook deze volledig verdwenen zijn in de massa. Zorg dat het mengsel niet bruin wordt of aanbrandt.
  4. Voeg vervolgens de rice crispies toe die je onder het mengsel spatelt. Giet de kleverige massa in de bakplaat en druk deze aan zodat je een 5 cm dikke laag krijgt. Laat alles afkoelen en snij in blokjes.

Heerlijk genieten van al dat lekkers

En dan nu het allerbelangrijkste moment: het proeven van al dat lekkers. Steek enkele kaarsjes aan, kruip in de zetel en geniet van al deze verwennerijen . Of voetjes onder tafel en aanvallen op de heerlijke koekjeshoop! Misschien kan je wel bezoek uitnodigen die graag een stukje mee-eten? Of ga toch even langs bij de grootouders en laat ze mee proeven van al dat lekkers. Kortom, de mogelijkheden zijn oneindig!

Poll
Hoe spendeer jij je zondag?
  • 0 stemmen
  • 0 stemmen
  • 0 stemmen
  • 0 stemmen
  • 0 stemmen

Kortingsbon

by Kortingsbon by Spaas
Download hier je kortingsbon om het op Cosy Sunday ook bij jou thuis met Spaas kaarsen gezellig te maken.
Blijf op de hoogte schrijf je in op de nieuwsbrief van Spaas