Het gezelligste begin van de korte dagen
Cosy moments - By Spaas

Maak een heerlijk frisse wandeling met één van onze wandelroutes

De helft van de Belgen zegt bij de herfst- en winterperiode op te kijken tegen het gebrek aan zonlicht. Eén op de drie Belgen maakt dit goed met een frisse herfstwandeling of met het branden van enkele kaarsen. Op zoek naar een actieve zondagse activiteit? Wij stippelden enkele routes voor jou uit!

Een frisse herfstwandeling

Ga erop uit en maak een frisse herfstwandeling

Tijdens de koudere dagen hebben we een overvloed aan excuses om niet buiten te hoeven komen. Toch is het dé tijd van het jaar om tijdens een prachtige wandeling volledig tot rust te komen. Of je nu alleen gaat, met je partner, het hele gezin of zelfs de hele vriendengroep of familie: een frisse herfstwandeling kan altijd deugd doen!

1. Wandeling in Damme

Parkeer je wagen op de parking van Damme Oost aan de kruising tussen Kerkstraat en Oude Sluisssedijk. Dit is ook het startpunt van de wandeling. Stap links uit de parking en wandel via de Kerkstraat naar de Polderstraat. Die volg je tot je rechts een padje ziet dat langs een beekje loopt (het Broecke). Ten einde ga je links en loop je tussen de bomen op de oude omwalling en hou je het water aan je linkerzijde tot aan parking Damme Zuid.

Volg van daaruit de Damse Vaart en steek de brug links over aan de Kerkstraat. Meteen na de brug de Damse Vaart-West volgen langs het water en de eerste bocht mee naar links.

Zo kom je op de Romboutswervedijk die je rechts volgt totdat deze eindigt en overgaat in een wandelpad. Aan het kanaal van Schipdonk gekomen, ga je niet op de dijk maar volg het pad naar links dat zich van het kanaal verwijdert. Eens aan de weg gekomen (Versevaardtdijk), volg je het pad rechts tot je op de dijk komt. Je volgt het kanaal tot je aan de kruising komt met de Damse Vaart. Wie nu al dorst heeft kan links in de Siphon iets gaan drinken.

Je gaat weer naar rechts tot aan de volgende brug (waar je vroeger reeds overging). De brug steek je over en je gaat rechtdoor tot op de grote markt waar ook het stadhuis van Damme uit de 15e eeuw ligt. Links van het stadhuis ga je de Ketelstraat in en vervolgens de Rabattestraat. Je volgt de Rabattestraat naar rechts tot aan een brugje en tenslotte sla je het pad hierna rechts in en ver volgt opnieuw het pad op de oude omwalling tussen de bomen tot je aan de weg en de parking komt.

Tip: ga na de wandeling iets drinken in het centrum van Damme bij Tante Marie (Kerkstraat) of brasserie De Smisse (Slekstraat).

Lengte: 7,5 km

2. Wandeling in Mullem: het Valleipad

Wie de Vlaamse Ardennen wilt verkennen, kan niet mooier starten. In deze streek bepalen geel geschilderde huizen het landschap. Parkeer je wagen aan het Kerkplein (Mullemstraat). Vanuit het dorp volgt een voetweg de loop van de Rooigemsebeek. Het smalle pad door de groene vallei verbindt Mullem met die andere pittoreske gemeenten Huise, Lede en Wannegem.

In de Wannegem-Ledestraat in Lede stap je dwars door het park van het Kasteel de Ghellinck d’Elseghem. Dit laat 18de-eeuwse kasteel wordt ook wel eens het ‘Petit Trianon’ van Vlaanderen genoemd, naar het gelijknamige lusthof van Marie-Antoinette in Versailles.

Even voorbij het park zie je links al de Schietsjampettermolen liggen, die je straks nog passeert. Al in de 16de eeuw stond op deze heuvel een windmolen. Zijn merkwaardige naam dankt de molen aan een schietgrage ‘champetter’ die na een ruzie een kogel in het molenkot schoot.
Verderop kom je ook nog voorbij de Huisekoutermolen, een prachtig gerestaureerde houten standermolen die sinds eind 2016 ook weer regelmatig maalt.

Tip: Reserveer vooraf een plekje in afspanning De Kroon, je kan er lekker eten en er is plaats voor de kinderen.

Lengte: 13 km

De helft van de Belgen zegt bij de herfst- en winterperiode op te kijken tegen het gebreken aan zonlicht. Om deze periode wat aangenamer te maken, maken 1 op de 3 Belgen wandelingen of branden ze kaarsen.

3. Wandeling in Neerpelt: Hageven – De Plateaux

Parkeer je wagen aan het bezoekerscentrum De Plateaux & Turfven, Tussenstraat 10 3910 Neerpelt.
Op het einde van de Tussenstraat volg je het pad naar links en vervolgens naar het zuiden rond de akker tot aan het wegkruis Verkeerde Lieveheer. Dit kruis heet zo omdat Christus in die tijd werd afgebeeld met zijn hoofd rustend op zijn rechterschouder. Bij dit kruisbeeld rust hij op zijn linkerschouder. Vervolgens neem je het pad noordwaarts en hou je het Hageven aan je rechterzijde.

Even nadat je de grens met Nederland hebt overgestoken, kom je aan een parking. Je gaat rechts naar boven en volgt de blauwe wegwijzers van het tweelandenpad dat boven het Natuurpark Plateaux blijft gaan. Eens de grens weer over steek je aan de Grote Heide de rivier de Dommel weer over. Je volgt wat verderop het pad rechts zuidwaarts langs het bos tot aan de Vlasrootweg. Je gaat hier even naar rechts en vervolgt even later links het pad dat langs de rivier loopt. Je blijft de rivier volgen tot je weer aan de parking aan de Tussenstraat bent.

Tip: Na de wandeling kan je gezellig iets gaan eten of drinken in het centrum van Neerpelt. Brasserie Central in de Kerkstraat of Kip en Koe in de Kloosterstraat zijn aanraders.

Lengte: 9,70 km

Meer inspiratie voor jouw Cosy Sunday? Download ons Spaas Magazine!
Meer inspiratie voor jouw Cosy Sunday? Download ons Spaas Magazine!

Gezellig thuiskomen met een koffie en kaarsjes

Eenmaal thuis van een heerlijke wandeling in de kou, heb je wel iets lekkers verdiend. Wat is er gezelliger dan een kop warme chocolademelk drinken voor een heerlijk warm haardvuur? Steek enkele kaarsjes aan, gooi die benen omhoog en geniet na van jouw actieve zondag.

Poll
Hoe spendeer jij je zondag?
  • 0 stemmen
  • 0 stemmen
  • 0 stemmen
  • 0 stemmen
  • 0 stemmen

Kortingsbon

by Kortingsbon by Spaas
Download hier je kortingsbon om het op Cosy Sunday ook bij jou thuis met Spaas kaarsen gezellig te maken.
Blijf op de hoogte schrijf je in op de nieuwsbrief van Spaas