Het gezelligste begin van de korte dagen
Cosy moments - By Spaas

Gezelschapsspelletjes voor jong en oud

We weten het, met dit artikel zijn we vreselijk ouderwets in een tijdperk waar we overspoeld worden door digitale spelletjes en spelconsoles. Maar wie brandt er nu kaarsen bij digitale ‘games’? Gelukkig is de wereld van gezelschapsspelen nog niet verdwenen en zijn er aantal straffe spelen bijgekomen de laatste jaren.

Gezelschapsspelletjes spelen

Gezelschapsspelletjes worden nog door veel jongvolwassenen gespeeld en gepromoot via spelcafé ’s. Het voordeel blijft nog steeds dat je de bordspelen met meer dan 4 mensen kan spelen en de interactie voor zeer amusante momenten zorgt. We hebben het niet over Risk, Levensweg of Monopoly, maar over spelletjes met een streepje meer. Wie niet tegen zijn verlies kan, kan zich maar best onthouden van deze zenuwslopers.

Bordspelen met meerdere personen

Acquire

Wie zijn (oudere) kinderen op een eenvoudige manier de werking van aandelen wilt aanleren, kan kiezen voor dit razendsnelle spel. Het wordt gespeeld op een abstract ingedeeld bord met vakjes, waar iedere speler zijn eigen aandeel kan opstarten d.m.v. gekleurde blokjes op het bord te plaatsen. Tegelijk kunnen alle andere spelers aandelen aankopen. Wanneer de ‘clusters’ van gekleurde blokjes groter worden, stijgt ook de waarde van de aandelen. Een aandeel kan een ander aandeel opslorpen en zo ga je door tot alle blokjes gelegd zijn. De winnaar is diegene die het meeste geld verdiend heeft met zijn aandelen.

3 tot 6 spelers | vanaf 12 jaar

Ticket to Ride

Dit van oorsprong Amerikaanse spel heeft de laatste jaren een sterke opmars gemaakt in Europa. Het spelbord bestaat uit een kaart van Europa, waarop verschillende treinroutes zijn aangeduid. Deze verbinden de Europese steden met elkaar. Iedereen trekt een aantal opdrachten, waarmee ze routes moeten uitbouwen door wagonnetjes te verzamelen. Maar opgelet, de routes overlappen elkaar, zodat ook je tegenstanders liggen te azen op bepaalde stukken. Omdat je intussen ook nog extra punten krijgt voor ‘langste route’ en speciale tunnelroutes, moet je je hoofd er bijhouden en de aandacht verdelen. Omdat de puntenverdeling pas op het einde van dit spel gebeurt, kom je wel eens voor verrassingen te staan. De opdracht lijkt eenvoudig, maar wat tactiek en ervaring is toch wel vereist.

3 tot 6 spelers | vanaf 8 jaar

Carcassonne

In dit spel leg je schijnbaar onsamenhangende puzzelstukjes bij elkaar waarop weilanden, wegen, steden en stadsmuren zijn afgebeeld. Door ze op een slimme manier tegen elkaar te plaatsen , kan je je gebieden groter maken en in punten omzetten. Met je gekleurde pionnen kan je bepaalde gebieden opeisen. Maar ook je tegenspelers kunnen handig gebruik maken van de puzzelstukjes die jij neergelegd hebt. Uiteindelijk wint diegene die met zijn stukjes de grootste gebieden kan afbakenen.

3 tot 6 spelers | vanaf 7 jaar

Dixit

Eens wat anders dan het klassieke bordspel is het kaartspel ‘Dixit’. Hier gaat het niet om veroveren, uitbreiden of bezitten maar om misleiding. Het spel vergt de nodige fantasie en creativiteit om je tegenspelers in de val te lokken. Bij elke beurt krijgt elke speler een aantal kaarten waarop surreële en sprookjesachtige afbeeldingen staan afgebeeld. Diegene die aan de beurt is, kiest een van zijn kaarten en bepaalt daar een begrip bij dat hij/zij met zijn tegenspelers deelt (bv. ‘tijdloos’ of ‘bedroefd’). De andere spelers kijken nu in hun kaarten om te zien welke van hun afbeeldingen het beste bij het benoemde begrip past. Wanneer iedereen klaar is, geeft elke speler zijn gekozen kaart door aan diegene die aan de beurt is. Samen met zijn eigen kaart draait hij ze om zodat alle spelers ze kunnen zien. Vervolgens tracht elke speler te raden wat de kaart is van diegene die aan de beurt is. Punten verdien je wanneer jouw tegenspelers misleid werden en voor jou kaart gekozen hebben en/of door de juiste kaart gekozen hebben.

3 tot 6 spelers | vanaf 7 jaar

We weten het, met dit artikel zijn we vreselijk ouderwets in een tijdperk waar we overspoeld worden door digitale spelletjes en spelconsoles. Maar wie brandt er nu kaarsen bij digitale ‘games’?

Spelletjes met twee

Op zoek naar gezelschapsspelletjes die je met twee kan spelen? Dan zijn onderstaande spelletjes alvast een goed begin!

Codesnames Duet

Werken jullie liever samen dan tegen elkaar? Dan is het spel Codenames Duet iets voor jullie. Samen met je partner ben je op een geheime missie in een drukke stad. De bedoeling is om contact te maken met enkele spionnen, maar alleen jouw partner weet welke spionnen veilig zijn voor jou. De uitdaging is dat jullie elkaar enkel aanwijzingen kunnen geven met één woord. Probeer alle spionnen samen op tijd te vinden, maar let op dat je de huurmoordenaars ontwijkt!

2 spelers | vanaf 10 jaar

Saboteur: het duel

Net zoals in de gewone van saboteur, probeer je zoveel mogelijk goudstukken te verzamelen. Ga op zoek naar het goud, alleen of met zijn tweeën! Eens de kaarten zijn geschud kan het spel beginnen: bouw je tunnels, of blaas deze van je tegenstander op. Profiteer je van elkaar graafwerk of kies je je eigen weg? Gun je elkaar de stukjes goud of werken jullie ieder voor zich? Eén ding is zeker, er kan maar één winnaar zijn: degene met het meeste stukjes.

2 spelers | vanaf 8 jaar

Poll
Met wie maak jij het graag gezellig op zondag?
  • 0 stemmen
  • 0 stemmen
  • 0 stemmen
  • 0 stemmen

Kortingsbon

by Kortingsbon by Spaas
Download hier je kortingsbon om het op Cosy Sunday ook bij jou thuis met Spaas kaarsen gezellig te maken.
Blijf op de hoogte schrijf je in op de nieuwsbrief van Spaas