Het gezelligste begin van de korte dagen
Cosy moments - By Spaas

Maak je eigen kaars in vier eenvoudige stappen

Heb je nog enkele resten van kaarsen in huis liggen? Super, dan heb je bijna alles om zelf je eigen kaarsje te maken! Doe dit enkel met de iets oudere kinderen en zorg ervoor dat alles veilig blijft. Als echte kaarsen experts, helpen we je graag stap voor stap op weg.

Maak je eigen kaars

Benodigdheden

Om goed van start te kunnen gaan, is het belangrijk dat je alle nodige spullen in huis haalt. Voor je eigen kaarsje te maken, heb je nodig:

  • Een leuk potje om de kaars in te doen
  • Wiek of lont
  • Lijm
  • Paraffine of resten van kaarsen
  • Kookpot en vuur

Stap 1: Plaats je wiek

Kies een leuk glas of potje dat je zal gebruiken voor jouw kaars. Denk hierbij aan een gewoon glas, een kopje, een blik of een oud potje dat al enige tijd in je kast staat. Laat je creativiteit de vrije loop! Zolang de paraffine er maar niet uit kan lopen, het enige hitte kan verdragen en het glas of potje niet te hoog is, zit je goed.

Op de bodem van het potje plaats je in het midden de wiek. Met een beetje lijm op de bodem, zorg je ervoor dat de wiek niet meer van plaats kan veranderen wanneer je straks de paraffine in het potje giet.

Tip: de bovenkant van je lont kan je recht houden door deze rond een stokje te draaien en dit stokje op de bovenkant van je potje te leggen. Op deze manier zal de lont ook bovenaan in de kaars mooi uitkomen in het midden.

Kies voor een transparant potje: dit zorgt ervoor dat je de paraffine mooi ziet smelten én het geeft ook nog eens meer licht wanneer je het kaarsje straks aansteekt.

Stap 2: Smelt de paraffine

Vervolgens zal je eerst de paraffine die nu nog niet vloeibaar is, moeten smelten. Heb je resten kaars? Snijd deze dan in kleinere stukjes alvorens je deze vloeibaar gaat maken. Laat de paraffine langzaam aub-bain marie smelten op een laag vuur in een pot of pan.

Tip: met een vloeibare kleurstof kan je een leuk kleurtje toevoegen aan de gesmolten paraffine. Je kan de kleurstof met de paraffine mengen, net voordat je de paraffine in jouw glas of potje giet.

Stap 3: Giet jouw kaarsje

Eens de paraffine is gesmolten, kan je deze gieten in jouw glas of potje. Zorg er hierbij goed voor dat de lont zo recht mogelijk in het kaarsvet zit. Zo zal jouw kaarsje straks mooi branden. Wacht tot de kaars helemaal is gestold en knip tot slot de wiek af tot 1cm boven het kaarsvet.-

Wil je graag verschillende laagjes van kleuren? Giet je eerste laag en laat deze stollen alvorens je er de volgende laag op giet. Zo simpel is het!

Tip: om de paraffine sneller te doen stollen, kan je hem even in de ijskast plaatsen of in een koude emmer water houden.

Stap 4: Branden maar!

Voilà, jouw eigen kaarsje is helemaal klaar om te gebruiken tijdens een gezellig avondje. Let wel op: laat voor de veiligheid je eigen gemaakte kaarsje niet volledig opbranden. Dit om te voorkomen dat je glas de hitte niet kan verdragen en zou springen.

Poll
Met wie maak jij het graag gezellig op zondag?
  • 0 stemmen
  • 0 stemmen
  • 0 stemmen
  • 0 stemmen

Kortingsbon

by Kortingsbon by Spaas
Download hier je kortingsbon om het op Cosy Sunday ook bij jou thuis met Spaas kaarsen gezellig te maken.
Blijf op de hoogte schrijf je in op de nieuwsbrief van Spaas