Het gezelligste begin van de korte dagen
Cosy tips - By Spaas

10 momenten die intenser worden met een kaarsen van Spaas

Al jaren zijn we bij Spaas bezeten door de vraag waarom mensen kaarsen leuk vinden. We stellen ze dan ook regelmatig aan onze fans en krijgen steevast hetzelfde antwoord: kaarsen maken momenten intenser.

10 Momenten die intenser worden met kaarsen van Spaas

Er bestaan zoveel gezellige momenten, denk maar aan een restaurantbezoek of een avond bij vrienden. Het lijkt zo eenvoudig, maar toch vergeten veel mensen het ook thuis gezellig te maken.

Daarom sommen wij voor jou 10 momenten op, die dankzij kaarsen nog sterker in je herinneringen zullen blijven hangen. Ga voor de echte momenten van het leven en maak ze nog intenser met een kaarsje erbij, want gezelligheid hoeft geen luxe te zijn.

1. Plechtige momenten omringd door vrienden en familie

Nu er steeds minder kerkgangers zijn, zijn de plechtige momenten wat naar de achtergrond verschoven. Maar wie terugdenkt aan een doopselviering, communie, huwelijk of herdenking, zal zich steevast kaarsen voor de geest halen.

Vandaag hebben al deze momenten een nieuwe invulling gekregen. Nodig je vrienden en familie uit voor een babyborrel, zorg dat je op die locatie zeker enkele geurkaarsen gebruikt. Het hoeft zelfs niet donker te zijn buiten. Regelmatig schrijven mensen ons dat ze een bepaalde geurkaars zoeken omdat die hen herinnert aan een mooi moment. Wie wil er zich de geboorte van een kind niet herinneren? Een trouwfeest zonder kaarsen? Ondenkbaar.

De mooiste voorbeelden die wij zagen voorbijkomen, was een geschenkentafel waar kaarsen in glas of in lantaarns centraal de aandacht trokken. Ook bij een tuinfeest buiten zijn kaarsen ideaal als sfeermaker. Zorg er wel steeds voor dat je ze beschermt tegen de wind.

2. Verjaardagen voor alle leeftijden

Is het je al opgevallen dat er geen leeftijd staat op kaarsen uitblazen? Voor jong of oud, het blijft een levenslange uitdaging om al je kaarsjes in één keer uit te blazen.

Verjaardagstaarten dateren al van in de tijd van het oude Rome. Maar de pyromaan die het idee bedacht om kaarsen op een taart te zetten, was wellicht een oude Griek. In die tijd brachten mensen als offer taarten versierd met kaarsen naar de tempel van Artemis, de godin van de jacht. Het kaarslicht verwees naar de maan, een populair symbool dat met deze godin geassocieerd werd. Later werd de traditie opnieuw opgepikt door de Duitsers, die rond 1700 hun taarten met kaarsen versierden tijden het ‘Kinderfest’. Het kaarsje op de taart stond symbool voor het levenslicht.

3. Romantische momenten met je partner

We weten het: kaarsen en romantiek, het blijft een dooddoener. Maar als het vuur in je hart brandt, is het toch logisch dat je dat ook wilt laten zien! De reden waarom kaarsen en romantiek zo goed samengaan, is dat onze zintuigen zich scherper focussen als het licht wat gedimd wordt. Onze hersenen capteren op dat moment minder informatie over de ruimte rondom ons, zodat we ons beter kunnen concentreren op wat echt belangrijk is.

Daarnaast zorgen veel kaarsen voor extra gezelligheid: een positief gevoel is toch wat we graag overhouden aan een romantische date. Het is niet voor niets dat veel mensen kaarsen ‘sexy’ vinden. Alvast enkele tips: zorg naast een concentratie van kaarsen op de (salon)tafel, ook voor kleine theelichten elders in de ruimte. En mocht het die avond stomen, leg je kleren dan niet op de kaarsen!

4. Wellness moment op jezelf

Stel je voor: je gaat naar twee verschillende wellness centra: bij de ene worden kaarsen gebrand, bij de andere niet. Dan is er 95% kans dat je teruggaat naar de locatie die kaarsen gebruikt. Kaarsen zorgen er voor dat je uit de dagelijkse sleur komt. Ook als je thuis een bad neemt, wordt dat moment plots heel anders wanneer je kaarsen op de badrand zet.

We houden van wat extra warmte als we in ons adamskostuum rondlopen, en al die lichtjes brengen rust in je hoofd. Vergelijk het met het staren naar een houtvuur. De magie van een bewegende vlam blijft ons verwonderen. Plaats de kaarsen altijd zo dat je ze kan zien en hou ze ver weg van gordijnen, handdoeken…en van je haar.

5. Herdenkingsmomenten van geliefden

Kaarsen branden om de doden te herdenken, is een van de oudste en meest universele symbolen die er zijn. Ook hier waren het de Romeinen die kaarsen brandden om hun keizer te eren, die ze als een god beschouwden. Daarna namen de christenen het over waarbij er een extra symboliek bij kwam: licht brengen in de duisternis.

Kaarsen branden is een soort offer dat wordt gedaan voor diegenen die naar het hiernamaals verhuisd zijn. Vandaag de dag worden veel kaarsen in het openbaar gebrand wanneer een bekend figuur overleden is of bij momenten van collectieve rouw. Het zorgt voor een sterke verbondenheid. Levensloop, waar Spaas sponsor van is, organiseert op elk evenement een kaarsenceremonie om mensen te herdenken die aan kanker overleden zijn. Kaarsen branden hoeft niet altijd op het kerkhof: een kaarsje bij een fotokader plaatsen thuis, is wellicht wat gezelliger en intiemer.

6. Gezellig tafelen met vrienden

De klacht die we bij horeca het meest te horen krijgen, is dat hun gasten graag prutsen met de kaarsen op tafel. Op zich vervelend maar het getuigt van de aantrekkingskracht die van kaarsen uitgaat wanneer je in gezelschap bent. Iedereen zal beamen dat een gedekte tafel met kaarsen, meteen bijdraagt tot een goede sfeer.

Met kaarsen geeft de gastheer/gastvrouw meteen het gevoel dat hij/zij een extra inspanning geleverd heeft, waardoor mensen zich extra welkom gaan voelen. Wetenschappelijke studies bestaan er nog niet over, maar we durven onze hand ervoor in het vuur steken: gesprekken worden intenser rond tafels waar theelichten of dinerkaarsen branden. Dinerkaarsen willen het oogcontact wel eens in de weg staan. Ivoorkleurige cilinderkaarsen of maxi theelichten in houdertjes zijn minstens zo effectief. Werk je met een tafelkleed, plaats de kaarsen dan zeker op een plankje.

7. Verwelkomen van gasten

Bij evenementen of feestzalen gebeurt het meer dan eens dat er tuinschalen of papieren zakjes met theelichten aan de inkom staan. Steeds met dezelfde rede: om de gasten welkom te heten. Steeds meer horecazaken plaatsen bij schemerlicht terracotta tuinschalen aan hun deur om te laten zien dat ze open zijn. Maar waarom doen mensen thuis dit zo weinig? Het is maar een kleine moeite om te tonen aan je gasten dat ze ‘verwacht worden’. Je kan je oprit verlichten met tuinschalen, maar een eenvoudige Weckpot met een theelichtje in, zorgt ook al voor het gewenste effect.

Heb je een muurtje of moderne brievenbus voor je huis staan, dan kan je daar makkelijk wat kaarsjes op plaatsen. Wat klassieker en minder in gebruik is om in je inkomhal een schaal met cilinderkaarsen of rustiek kaarsen te plaatsen. Jammer, want dat maakt het moment van ontvangst natuurlijk helemaal compleet!

8. Stijlvol moment met een warme toets

Dit moment is wat moeilijker te bepalen en hangt af van de persoonlijke finesse en. Kaarsen in een ruimte zorgen voor een subtiel gevoel van klasse en stijl. Heeft het te maken met ons romantisch beeld van kaarsen in een mooi kasteel of feestzaal?

Het is moeilijk te bepalen maar het wordt meteen duidelijk wanneer je kaarsen door Ledverlichting of kunstmatig licht vervangt. De sfeer wordt meteen anders – en wat minder warm. Fabrikanten van verlichting weten dat ook: hoe warmer het licht, hoe fijner mensen het vinden. Dat is wellicht de reden waarom de natuurlijke gloed van een vlam meteen voor een bepaalde stijl en verfijning zorgt.

9. Hart-onder-de-riem momenten

Wie in de put zit, kan wel een opkikkertje of wat extra aandacht gebruiken. Helaas is het niet mogelijk om op elk moment je steun aan iemand te betuigen. Sommige momenten moet je nu eenmaal alleen doormaken. Daarom branden veel (groot)ouders een kaarsje tijdens de examens voor hun (klein)kinderen.

Maar dat hoeft niet altijd een examen te zijn. Een operatie of sportieve inspanning kunnen ook aanleiding geven om iemand te laten voelen dat je aan ze denkt. Een kaarsje branden is natuurlijk goed. Er eentje cadeau doen aan diegene aan wie je denkt, is nog beter. Vergeet uiteraard geen boodschapje toe te voegen aan je kaarsje. Wedden dat ze super gecharmeerd zullen zijn?

10. Een moment van pure ontspanning

We vragen ons af of mensen nog wel tijd hebben om te ontspannen. Uit de Cosy Sunday enquête die we hielden bij 1.000 Belgen, geeft 80% toe te weinig tijd te nemen om te ontspannen en tijd voor zichzelf te nemen. Voelen we ons schuldig als we even niets doen? Nochtans kan het in onze samenleving zeker geen kwaad om wat mentale rustmomenten in te bouwen. Lees eens een goed boek, steek wat kaarsjes aan en zorg voor een warme thee of een glaasje wijn als je gezin het huis uit is. Wat je ook doet, opnieuw zal je merken dat het de kaarsjes zijn die ervoor zorgen dat je dit moment intenser beleeft.

Poll
Met wie maak jij het graag gezellig op zondag?
  • 0 stemmen
  • 0 stemmen
  • 0 stemmen
  • 0 stemmen

Maak kans op een gratis spaas Cosy Sunday kaarsenpakket

Geef ons jouw tip om er een perfecte cosy Sunday van te maken

Ik neem deel aan de wedstrijd Maak kans op een gratis spaas Cosy Sunday kaarsenpakket
Blijf op de hoogte schrijf je in op de nieuwsbrief van Spaas