Het gezelligste begin van de korte dagen
Spaas kaarsen

Kwaliteit & veiligheid

Door het groeiende aanbod aan kaarsen, wordt het steeds moeilijker om een kwalitatieve kaars te kiezen. Consumenten vragen ons regelmatig hoe je een goede kaars van een slechte onderscheidt. Aan het uitzicht van de kaars valt moeilijk op te maken of je al dan niet kwaliteit hebt gekocht.

Herken de kwaliteit van onze kaarsen

Spaas heeft een uitstekende reputatie als het gaat om de kwaliteit van onze kaarsen. We vinden het belangrijk om producten aan te bieden die doen wat beloofd wordt, op een veilige manier. Bekijk enkele tips om de kwaliteit van kaarsen te herkennen:

 • Brandduur: op de verpakking moet de brandduur van de kaars staan. De brandduur wordt grotendeels bepaald door het mengsel en de wiek. Als die goed uitgebalanceerd zijn, brandt de kaars zoals het moet. Is dat niet zo, dan haalt de kaars de brandduur niet. De brandduur is altijd een indicatie, hij wordt zelden exact gehaald. Spaas rekent met een variatie van ongeveer 10%.
 • Grootte van de vlam: de vlam van de kaars moet voldoende groot zijn. Afhankelijk van de grootte van de kaars ligt de ideale lengte tussen 1 à 1,5cm. Een te lange vlam krijgt vaak een roetstaart en zorgt ervoor dat de kaars te snel opbrandt. Een te kleine vlam is overwegend blauw en zorgt uiteraard voor weinig sfeer en warmte.
 • Niet roeten: een kwalitatieve kaars moet zo weinig mogelijk roet afgeven. Zoals in de vorige tip aangegeven, zie je dat slechte kaarsen een zwarte roetstaart aan de vlam krijgen. Daardoor wordt het plafond zwart en verspreiden er zich te veel roetdeeltjes in de ruimte. Spaas test dan ook al zijn kaarsen op roetafgifte in een labo.
  ! Uitzondering zijn de buitenkaarsen: die hebben vaker een dikkere wiek zodat de kaars niet uitwaait, bijgevolg geven ze meer roet af. Lees bij twijfel de iconen op het label.
 • Niet druipen: huishoudkaarsen en cilinderkaarsen van goede kwaliteit druipen niet. Dat heeft het grote voordeel dat tafels of het tafelkleed niet vuil worden. Er is niets zo vervelend als na een feest, kaarsvet van het tafelkleed te moeten schrapen of strijken. Dankzij een slimme techniek druipen de Spaas dompel- en huishoudkaarsen (ook festilux - lange kaarsen vooral gebruikt op feesttafels) niet. Bovendien branden kaarsen die niet druipen veel langer. Opgelet, een kaars voor een open raam of ventilator plaatsen veroorzaakt ook bij goede kaarsen druipgedrag.
 • Kaarsen in glas: je vindt steeds meer kaarsen in glas. Hier moet het kaarsoppervlak gelijkmatig afsmelten. Als na ongeveer 1,5 uur enkel het midden van het oppervlak gesmolten is, heb je een kaars van mindere kwaliteit. Er vormt zich een putje in de kaars waardoor de zijkanten niet wegsmelten. Gevolg is dat een deel van de kaars niet opbrandt. Vaak betekent dit dat de kaars de brandduur (die op de verpakking moet staan) niet haalt en je dus te veel betaald hebt.
 • Glasbreuk: men hoort wel eens dat het glas van de kaarsen springt door de warmte. Dat mag niet gebeuren. Glas moet aan bepaalde kwaliteitsnormen voldoen zodat het bij opwarming niet breekt. Onder prijsdruk kiezen sommige fabrikanten wel eens voor niet-gekeurd glas. Als een vlam te lang tegen het glas gehouden wordt, bestaat de kans dat het glas springt. Het wiekplaatje mag dan ook niet verschuiven wanneer het kaarsvet volledig smelt.
 • Geurkaarsen: van een geurkaars mag je verwachten dat hij aangenaam ruikt. Is dat niet zo, dan is de parfum van slechte kwaliteit of bevat het mengsel van de kaars (de blend) een foute component (bv. benzine of mazout). Het parfumpercentage in kaarsen varieert en zegt niets over de kwaliteit. De geurperceptie is natuurlijk subjectief. Wel is het normaal dat een betere parfum of hoger parfum percentage de kaars duurder maakt. Let dus op met goedkope geurkaarsen. Wanneer kaarsen te veel parfum bevatten, kunnen ze beginnen zweten of ontstaan er kristallen in de kaars. Op zich heeft dat weinig effect op het brandgedrag.
 • Iconen op de verpakking: op al onze Spaas kaarsen zetten we iconen die aangeven hoe je de kaars moet branden. Vaak krijgen we klachten omdat mensen de iconen niet respecteren. Lees dus aandachtig de symbolen die op de labels/verpakkingen staan.

De kaarsen van Spaas worden geleverd met het internationaal erkende BRC-kwaliteitscertificaat. Dit certificaat staat voor hoogwaardige en veilige producten die voldoen aan strikte kwaliteitsnormen. Waaraan hebben we dit te danken? We gebruiken alleen de beste materialen en een state-of-the-art productieproces om perfect afgewerkte kaarsen te vervaardigen. Als u de gecertificeerde kaarsen van Spaas kiest, krijgt u alleen de beste consistente en betrouwbare kwaliteit.

Al onze producten worden vergeleken en getest in onze laboratoria. We zorgen ervoor dat de roetemissies, de vlamgrootte en de brandtijd van onze kaarsen voldoen aan internationale en Europese normen. Wat de geuren betreft, staan de verklaringen waar nodig op de verpakking. Ons ISO 9001 certificaat bewijst tot slot onze behaalde normen van ons kwaliteitsmanagementsysteem.

Waarom Spaas kaarsen de veiligste kaarsen zijn

Kaarsen die veilig zijn, het is natuurlijk relatief. Net zoals messen kan een kaars die niet goed gebruikt wordt, gevaarlijk zijn. Leren omgaan met gevaar, vraagt een zekere verantwoordelijkheidszin.
Begin alvast met de iconen op de verpakking snel even door te nemen. Op alle Spaas kaarsen staan de waarschuwingen zorgvuldig vermeld. Zo zie je bij niet-geurkaarsen hoe ver je kaarsen uit elkaar moet plaatsen. Op het etiket van een geurkaars staat dan weer het symbool dat je de ruimte na gebruik best even verlucht. Plaats kaarsen altijd op een onbrandbare ondergrond of op een schaaltje en hou ze uit de buurt van brandbare materialen. Wie dat respecteert, zal niet gauw iets voor hebben.

Naast de iconen zorgen we nog met andere technieken ervoor, dat onze kaarsen zo veilig mogelijk zijn. Zo zijn onze festilux kaarsen en cilinderkaarsen op een speciale manier gecoat, zodat ze minder gaan druipen tijdens het branden. Zo blijft de holte die bij het branden ontstaat, aan de binnenzijde van de kaars. Op deze manier loopt de gesmolten wax niet uit de kaars, wordt je tafelkleed niet vuil en brandt de kaars netjes af.

Bij rustieke kaarsen bestaat het waarschuwingslabel onderaan de kaars uit aluminium. Dit zorgt ervoor dat de wiek dooft zodra de kaars aan het einde van zijn brandduur ziet. Bij bepaalde theelichten gebruiken we een hoge wiekplaat (uit ijzer) zodat de vlam geen contact maakt met de kunststof of met de bodem.
Het glas dat gebruikt wordt voor geurkaarsen, moet voldoen aan bepaalde normen en ondergaat o.a. een krastest. Dit moet verhinderen dat het glas barst wanneer het te warm wordt. Ook de geuren die we gebruiken worden zorgvuldig uitgekozen en zo nodig gedeclareerd op de verpakking.

Tenslotte zorgt de samenstelling van de blend ervoor dat onze kaarsen niet zoals een camembert beginnen uit te lopen. Het is belangrijk dat de wax een zekere stijfheid behoudt zodat je de kaars tot het einde kan gebruiken. De keuze van de wiek is hierbij ook van belang. Een slechte wiek kan zorgen voor een te grote vlam en dus te veel warmte. Hoe dikker de wiek, hoe beter hij bestand is tegen de wind. Maar dikke wieken geven meer roet af. Het is dus belangrijk dat wieken voor binnenkaarsen fijn genoeg zijn. In geval van twijfel, kan je op het waarschuwingslabel onderaan kijken: daar vind je informatie over waar je de kaars kan/mag gebruiken.

Natuurlijk is niemand onfeilbaar. Door een productiefout kan er wel eens iets misgaan en kan een houdertje gaan smelten of een glas barsten. Volg daarom de nodige instructies en meld een klacht via onze website zodat we onze kaarsen nog veiliger kunnen maken en onze kwaliteit kunnen blijven garanderen.


Poll
Hoe spendeer jij je zondag?
 • 0 stemmen
 • 0 stemmen
 • 0 stemmen
 • 0 stemmen
 • 0 stemmen

Maak kans op een gratis spaas Cosy Sunday kaarsenpakket

Geef ons jouw tip om er een perfecte cosy Sunday van te maken

Ik neem deel aan de wedstrijd Maak kans op een gratis spaas Cosy Sunday kaarsenpakket
Blijf op de hoogte schrijf je in op de nieuwsbrief van Spaas